promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szörnyű jóslatokat közvetítenek a folyókból felbukkanó rejtett kövek
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A tavalyi nyár világszinten kiemelkedő volt a szárazság tekintetében. Kiszáradt tavak, elszáradt növények, csökkent szintű folyók.

2018-ban, egy hasonlóan meleg nyáron, a német határhoz közeli, csehországi Děčínben az aszálynak köszönhetően felbukkant egy kő az Elba partján, ami tele volt faragott számokkal és üzenetekkel. Az egyik német nyelvű felirat szerint

„ha ezt meglátod, zokogj”

azt jelentette, hogy még a szokásosnál is keményebb időszak következik azon a nyáron. A kő vésetei aszállyal sújtott években kerültek a kőre. A legkorábbi véset 1616-ból származik, amit több kutatás is alá tudott támasztani.

Egy 2013-as kutatás szerint akkor tényleg különösen száraz volt a cseh nyár, feljegyzések szerint már áprilisban elkezdődött a hőség. Ezeket a jelzés értékű köveket éhségköveknek nevezik, amelyek két funkcióval bírnak. Egyrészről hiteles adatok az aszályra vonatkozólag, hiszen nem lehetne rájuk vésni, ha nem bukkannak a felszínre, és egyben rossz ómenek és közelgő vészt jósolnak.

 A děčíni kőbe azt is belevésték, hogy ha ez a kő kilátszik, akkor rossz lesz a betakarítás, nem lesz elegendő étel, magasak lesznek az árak, és a szegények éhezni fognak.  Az alábbi évek kerültek megjelölésre: 1417, 1616, 1707, 1746, 1790, 1800, 1811, 1830, 1842, 1868, 1892 és 1893.

Talán egy megnyugtató üzenet is felkerült a kőre, ami egy egyszerű megoldást közvetít.

Szabadfordításban:

 „ne aggódj, kislány, és nem sírj. Csak locsold meg a földed, ha száraz”.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás